divendres, d’octubre 07, 2005

Jo no vull cap Palau


Mira que m’he dit vegades: No vull escriure res sobre política . No vull escriure sobre el govern del País Valencià. No vull , no vull, no vull...però la paciència té un límit.

Demà s’inagura a presses i a correres l’últim element de l’obra faraònica per excel·lència de València, que cal recordar va ser un projecte començat pel ja molt molt antic govern anterior del PSOE valencià, i adoptat i magnificat pel ja repetitiu i pesat govern actual del PP.

Doncs bé, a banda de la valoració arquitectònica del projecte que pot agradar més o menys, a mi particularment m’agrada, ens trobem amb una fall-folla-feta-foc del lamentable i desvergonyit govern que ens toca suportar dia a dia a aquells que ens sentim, parlem i vivim en valencià. Aquells que cada vegada més ens assemblem a una reserva indigena i als quals se’ns insulta d’una manera totalment escandalosa.

Primer va ser l’Hemisfèric, amb un contingut més o menys acceptable. Per descomptat si vols escoltar el film que estan passant has de busacar quin botonet has de prémer per poder escoltar-ho en valencià perquè només te’l poses a les orelles automàticament per defecte és en castellà i a més si tens la sort que s’ha fet el doblatge i sinó et fots o bé aprofites i t’ho poses en frncés o anglés per anar practicant una miqueta.

Després el Museu de les Ciències. On ciència hi ha poca i sembla més bé una guarderia infantil on a més quan es trenca un aparell ja no cal arreglar-lo.

Hi ara per fi, el gran Palau de les arts. Per fi podrem els valencians gaudir de bons espectacles musicals i fins i tot òpera…o això pensava jo, perquè en agafar el diari em trobe amb aquest titular: ELENCO. Una cumbre de voces valencianas.
Tem llegir més. Això de “Elenco” no em sona massa bé i ja em veig al Francisco i a la filla de la Piquer actuant, però em pose a llegir el començament i diu:

“En el concierto inagural se combina voces de figuras extranjeras junto a algunos representantes de la cantera valenciana (déu parlar del València C.F?) que en buena parte se encuentran actuando desde hace años en los mejores coliseos europeos... aixxx comença a sonar-me al NODO ... bé l’estil segueix més o menys igual i passe a dir-vos la programació inagural:
Abrirá la rumana Angela Gheroghiu con la Habanera de Carmen, dirigida por Lorin Maazel.
En la segunda parte dirigirá el director valenciano Enrique García Asensió, quien ara brivar la sala a los acordes de
La Revoltosa de Chapí
Elena de la Merced y el Cor de la Generalitat Valenciana marcarán con la Habanera de Don Gil de Alcalá de Manuel de Penella, parte dedicada a la zarzuela.
Miquel Ramón cantará Junto al puente de la Peña de la canción del Olvido de José serrano y después junto a Maazel, Elena de la Merced ..i no sé qui més, interpretarán Cuatro Madrigales amatorios de Joaquin Rodrigo.Intercalando con Danza de los vecinos, La Danza del molinero y la Danza Final de Falla
.



No dic res ..cadascú que traga les conclusions que vulga però jo em negue a que em facen sentir un individu d’una espècie en extinció i demà aniré a la manifestació de la vesprada sobretot per dignitat.

40 comentaris:

JoanAlbor ha dit...

per si hi ha alguna confusió, no és no a l'estatut de catalunya sinó al mateix estatut (perquè no s'ha canviat res) i que patim els valencians i que s'ha vitorejat tant a Madrid com a model a seguir amb le vist-i-plau del PP i el PSOE valencians

Anònim ha dit...

Ah! Ja m'havies preocupat i em pensava que anaves a la manifestació del Pepe!
Realment crec que aquesta gent està fent més mal a la cultura dels paisos catalans que 40 anys de franquisme.

FFFF ha dit...

Em sap molt de greu Joan, de debò. Si fos per mi... Ai... que en diria de disbarats. Però encara hi sou vosaltres, tu i ell i ella i sa mare i la veïna i el mestre i el llaurador i en Vicent i l'Empar... Les pedres són pedres, els països són la gent, el que fan, el que diuen. El teu país viu en molta gent, només cal que un dia sigueu vosaltres els que el conduiu.

Quico Ventalló ha dit...

He llegit que el numeret de la inaguració val 3 milions d'euros, això acabará com Terra Mítica però en versió simfònica. O no hi haurà gairebé programació o els nímeros vermells els hi colraran la pell de la cara, però com que els del PP (i una part del PSOE) de cara si que en tenen però de colors i de vergonya no, el que passará es que les caixes acabaran tapant forats, com sempre i els diners de l`obra social de les caixes s'acabaran fonent en mans dels polítics megalomans i basicament estúpits que rumbejen per allí.
L´altre cosa que passará es que ho hauran d´omplir amb Congresos y Convenciones i xuminades vàries...creus que podrán omplir 4000 localitats amb ballet, concerts, teatre...com no hi canti el Bisbal...He dit.

Anònim ha dit...

Bé,estic ja farta de la política..perq em cabreje de mala manera :). Una cosa q em pareix molt forta és que el director del Palau no és valencià,ni tan sols espanyol...no sé. I varen eixir representants del governs dient alegrement que regalaven 1700 entrades per a la inauguració a tot el poble valencià (castellonencs,valencians i alacantins)...1700 entrades,quan en realitat caben unes 6000 persones...Tot el demés per als madrilenys...aggg,estic d'este governs fins als nassos...

I pel q fa a l'Estatut pense el q he pensat sempre...els valencians semblem meres titelles en mans dels catalans,al menys en mans del seu govern...

Em dol que una obra com és la del Palau,una obra preciosa em done fàstic gràcies al senyor Camps i companyia...

Besets i feliç 9 d'octubre (jo no tindré mocadorà :p)

FFFF ha dit...

Ismene amb tot el respecte, he quedat parat del que dius. Què tenim a veure els catalans o el govern amb el vostre estatut pactat per PP i PSOE? No em diràs que tens por de la "invasió" catalana, per que perdona però en general, al català mig i a tots el governs de la Generalitat de Catalunya, el País Valencià li sua molt.
Perdona Joan per fer servir els teus comentaris per replicar algú, però és que m'ha sobtat molt.

Begonya Mezquita ha dit...

Crec que Ismene devia voler dir "titelles en mans dels espanyols" o merdanyols, com vulgueu dir-los.

Joan, com vas acabar la festa? Què et va semblar la mani? A veure si passes per ca nostra. Un bes. Em va fer molta alegria veure't. ;)

Anònim ha dit...

Aix...crec q han malinterpretat les meues paraules o m'he explicat mal,ho senc.

Jo en contra dels catalans no tinc res,ni em van ni em venen,ja està.
Al que em referia és que el nostre govern ens té com a titelles,fan el q els dóna la gana sense tindre en cmpte el q volem o deixem de voler...ja siga el PP o el PSOE. I a més,tenim un govern que per fer-li cas a Madrid fa el q siga (bé,amb l'època de Zaplana era més exagerat) i ens han tingut com a titelles molts anys,ens han volgut centralitzar,per di-ho d'alguma manera. I si aban m'he referit als catalan (bé,em volia referir al govern) és perq de vegades el senyor Carod-Rovira es clava en temes q realment ni li van ni li venen i si realment no és així ho senc...me guie per les notícies (Sí,ja sé q Canal 9 no està més manipulada perq no pot,però dic el q vec)

Perdó si he ofés a algú,no era la meua intenció i menys encara als catalans,q són veïns :)

JoanAlbor ha dit...

frederic jo a manis del pp? jejeje ;)
ben segur eh! si mires una miqueta la programació cultural valenciana, canal 9 et.cet. no hi ha a penes presència ni d'artistes, ni d'intel·lectualsm, ni d'escriptors que facen les seus obres en valencià. Els representants de la actual 2cultura valenciana" són el francisco, un torero que no recorde el nom i no dic res més perquè em cabrege. besets

Jaqme ha dit...

Descobresc ara el teu bloc.
Gràcies EQMEVD!

Anònim ha dit...

Ains ho sento :(
Desconec la política valenciana (de fet tampoc m'escolto gaire els catalans, ni els espanyols, ja se que me n'hauria de preocupar més, o no.... però és superior a mi, em foten un fàstic tots...) però el que si veig, pel que escrius, i pel que jo ja havia sentit i vist per TV, és que aixó del Palau sona.... en fi. Sona tal i com tu ho descrius, i no m'agrada massa com sona :S. Em fa posar de mal humor veure com ens engalipen a tots plegats ://

Anònim ha dit...

Con la música a otra parte. Ells a la seua faena i naltros a la nostra. Coser y cantar. Jo tinc per conclusió que el Leviatán es regenera tant com les nostres bones intencions. Això no mos les lleva, ni mos les llevarà.

JoanAlbor ha dit...

Estirik tens raó, encar, encar en quedem uns quants però mira com són les coses.Hui en classe de francés la profé ens preguntava als alumnes sobre el valencià a l'ensenyament i una companya, valencianoparlant de Dénia ha començat a dir que els anglésos o els francesos o qualsevol estranger que arrbe al PV no té perquè ensenyar-se valencià i a més que la seua filla no té perquè estar escolaritzada en valencià, que per a què li servira... bé, de segur que el valencià li servirà més que el francés d'això segur, però a més li servirà per a una cosa per entendre que la democràcia ha de garantir els drets de les minories, étiques, culturals, socials o lingüístiques perquè sinó deixa de ser democràcia..en fi així estem encara.

JoanAlbor ha dit...

tristany amic meu això és el pa de cada dia per ací baix. Però a amés és que no entenc com la gent hi pensa tan poc o simplement no té ganes de pensar. És com la "copa Amèrica" resulta que ací només es farà la final. està bé que hi havia infraestructures portuàries que calia reformar, però tota la infraestructura que es muntarà després no serviràde res, s'han carregat l'horta i a més es creuen "il·lusos" que els rics que hi vinguen a la final es quedaran ací amb els seus vaixells..
pel que fa a omplir o no un lloc , el que cal és tindre una programació de qualitat i tot allò que té qualitat és bo, es plen o no..ara potser Llach per exemple pot plenar el Palau però no crec que hi actue mai, en canvi el Bisbal també pot plenar-lo i de ben segur que actuarà. Abraçades

JoanAlbor ha dit...

aixxIsmene t'havia votat carinyet, perdona, m'he fet un bullit contestant.
No et preocupes ja sé que no parlaves dels amics catalans :) i molt menys de les persones. Una cosa són les persones individuals i siguen el que siguen i d'on siguen hi ha de bones i de dolentes. Una altra cosa és la intoxicació política i una altra cosa és l'opció personal.
Estic d'acord amb tu. però m'agradaria puntiualitzar una cosa. S'ha creat un monstre irreal i que només juga a favor de l'assimilació de les cultures i els pobles de l'estat espayol en un únic model. Ací se'ns a venut la moto dels catalans que volen furtar no-sé-què. Com tu ben bé sabràs no són precisament aquest els que inunden els nostres pobles a l'estiu i es creuen els amos i senyors per tindre una segona residència sinó uns altres.
Pel que fa al dret de parlar-ne, doncs tothom té dret a parlar de tot i legitimitat política... doncs mirà hem tingut un president de la generalitat que és murcià i ningú li ha dit res per ser murcià...què passaria si el president de l'estat espanyol fos portugués o irlandés? ... i el carord Rubira agrade més o menys té representació política en molts ajuntaments del País valència, per tant té tota la legitimitat del món a opinar i hi podem estar d'acor o no..això és una altra qüestió.
vinga molt besets bonica..només puga passe a visitar-te que estic de feina fins al coll :)

JoanAlbor ha dit...

Begonya la festa acaba bé, encara que ja estic entrat en edats en què la festa vol dir no passar-se'n ;) poca gent supose que per la diversitat d'actes i el canvi i tot això... a mi també em va agradar molt veure't :)
I una cosa vulguem o no estimada Begonya, açò és com tot..també nosaltres tendim a reduir el camp de visió i creiem que tot el món té clar les mateixes coses i no és així ni tot el món aprecia la poesia , ni tot el món spa de futbol..això no vol dir res i vol dir molt simplement crec que es tracta de parlar i de fer veure les coses.. i bé Ismene et puc assegurar que en cap moment parlava dels valencians del nord i menys amb cap tret roín, d'això n'estic ben segur perquè és una xica molt humana , però si és un reflex de com la informació no arriba igual a tots els llocs ni a totes les persones i pot sembrar molts dubtes ;) besets

JoanAlbor ha dit...

Muralla jo em pregunte una cosa. Què passa si per exemple s'intenta absorbir, malfer, o destruir un poble indígena amb la seua cultutra i llengua pròpies en qualsevol racó del món? Jo crec que hi hauria reaccíons de tot tipus. Però sembla ser que ací és impossible conviure diferents pobles amb diferents cultures. Això és impossible? doncs jo crec que es ben senzill. Fins que no arribem a entendre que l'estat espanyol pot ser un conjub¡nt de pobles amb igualtat de drets per a tots i amb igualtat de condicions crec que sempre estarem així, amb problemes...i em fot de veritat perquè els símbols són importants però no més que les persones i una constitució es pot modificar,canviar o fer-ne una de nova per tal que qui hi conviu en un espai de terra es puga sentir còmode i a gust. bestes preciosa:)

JoanAlbor ha dit...

jaqme benvingut només puga passe a fer-te una visita i ja em dius que vol dir això de EQMEVD??? :))))

JoanAlbor ha dit...

Moonsa no en realitat no ens hauríem de preocupar tant si el que fan o deixen de fer sempre fos pensant en les persones i ne les societats o grups o pobles o com vulguem dir-li. però et posaré un exemple. Si la televisió española no promoguera sèries, actors, escriptors de l'estat , en espanyol o en català o en vasc tant s'hi val i ho ferà d'americans (EEUU) o de francesos que hi passaria? Com és possible que per exemple la Generalitat no haja fet cap homenatge al Fuster, un dels intel·lectuals més valorat a Europa, i en canvi facen homenatges a el "Titi" (que també s'ho pot mereixer clar)..però entens el que vull dir no? simplement és discriminació per no comulgar políticament amb ells independentment de la vàlua social, artística etc...

JoanAlbor ha dit...

Anonymous Mira jo estaria d'acord amb tu si no hi hagueren actuacions polítique que repercutiren directament en la meu vida quotidiana i si allò que es fera es fera amb respecte per a tote sles persones que viuen sota unes lleis que establim els homes.
tan de bo Leviatán ;) es regenere a tots amb bones intencions :))

JoanAlbor ha dit...

estirik no cal demanar permís per replicar i dialogar el que cregues convenient,tui tots i totes el que hovulguen fer..un blog és un lloc públic on a més de fer bons amics i amigues ens permet en molts casos reflexionar sobre temes i aprendre del bell art de la dialèctica.. pel que fa Ismen crec que ella ja ho ha dit i et puc assegura que no té res contra els catalans :)) però com li he dit a begonya sí s'ha creat i s'ha intoxicat ´la opnió pública des de la transició a hui mateix i és un constant bombardeig no cregues , el carord Rovira és qui té més minutatge a canal 9 .. pots imaginar-te de quina manera hi donen la imformació quan el director d'informatius és un càrrec polític.

Anònim ha dit...

Joan, no sé com dir-te tot el que sento i el greu que em sap cada vegada que parlem d'aquestes qüestions. No hi ha dret el que està passant amb el poble valencià, amb la vostra llengua, amb la vostra cultura. Les poques vegades que he estat a València ho he fet de la mà de valencians i valencianes lluitadors i lluitadores però amb un gran cansament a les mans i a la mirada. I no m'estranya gens. Per què les primeres notes que van sonar en aquest plau van ser els de l'Himno Nacional Español? Per què? Quan ho vaig sentir, em va tornar a venir la mateixa sensació d'angoixa que tinc cada vegada que sento que es parla del vostre país des de les Españas. És increïble. Com increïble és el desconeixement que se'n té en segons quins estaments de la societat catalana. Ànim, Joan, i sàpigues que estem amb tu, amb vosaltres. Una abraçada i molts molts besets.

Begonya Mezquita ha dit...

Isnel, el problema "nostre" és també vostre. Som germans malmesos, castigats i, a més, enfrontats. Sigui com sigui, no cal ser massa dramàtics. Mirem les coses belles que tenim: les visites que ens fem, al blog i a casa nostra; el futur que compartim, també el present, amb molta gent; la llibertat de mirar altres mons, de pensar-los, de reinventar-los. Si la realitat (?) no ens agrada -ara parlo de la política blavenciana i fatxa d'aquí- mirem noves rutes, treballem a l'escola, amb els nostres, amb la música, la literatura... i que els bombin! Una abraçada i gràcies per ser-hi.

Anònim ha dit...

Tot i la amplitud que desprèn, ja de per si, la penúltima frase de la Isnel; deixa'm encabir-m'hi. Vagi des d'aquí, doncs, la meva solidaritat. A voltes, però, em pregunto quina part de raó té aquell bon amic meu, quan no es cansa mai de repetir-me: "Cada poble; té el govern que es mereix". I, consti que quan m'ho diu, no ho fa pas referint-se als valencians, sinó, als catalans. Com ja bé deies en començar, Joan, molt em sembla, que serà millor que ens deixem estar de política. Salut.

Anònim ha dit...

Pues si el pensador diu aixo, yo me apunto, millor ens deixen esta de política :( será que no me creo mucho de los políticos y ellos creo que son los que hacen política.

Molts petonets Joan, creo que necesitaremos paciencia o... vaya Vd. a saber :)

arsvirtualis ha dit...

Qui hagi fet la tria de "l'espectacle" digne de concert de plaça de bous és per a donar-li el billet d'anada. "Zarzuela" i Carmen, per a mi que ho han fet espressament. D'humilliar en saben... inclosa la cultura que fariseament diuen defensar.

M'indigna no trobar músics de la terra ni cantants de la terra que en conec uns quants de la meva època d'estudiant. El que passa que molts d'aquests no combreguen amb les parafernàlies guvernamentals. Em ve a la memòria la figura de Matilde Salvador, és curiós, feia temps que no la recordava.

Una abraçada, Joan.

Anònim ha dit...

És curiós, fa un temps es feien embassaments i ara són grans contenidors, diuen, per la cultura. No deixen de ser obres faraòniques per pertuar el nom i la memòria dels que ho han promogut(millor seria oblidar a segons qui). La llàstima es que la cultura no és accessible d'igual manera a tothom; que sempre l'escriuen en majúscula i obliden al cultura, en minúscula, la Kultura alternativa i es menys té les altres Cultures que ara conviuen a casa nostra.

JoanAlbor ha dit...

Isnel un beset ben gran abans de res..va tot millor? espere que sí...:)

Em faig resó de les paraules de Begonya perquè és així Isnel la història recent potser ens ha dut a un estat polític en què sembla que valencians i catalans anem cadascú per un camí. La nostra llengua també és la vostra, la de tots i per tant tant el que passa per ací baix com per allà dalt o les illes ens afecta a tots aquells que ens creiem germans i partíceps d'un futur conjunt. Fa temps vam fer una gran manifestació a Alacant, deiem que sense Alacant no hi ha país Valencià, sense València tampoc hi ha Catalunya i això no s'atreveixen a defendre-ho tampoc els polítics catalans.
Una amiga em deia l'altre dia que es considerava ciutadana del món, és clar que crec que tots nosaltres ens considerem així, Però es pot ser ciutadà del món com també es pot ser català del món, o navegant dels oceans. l'afirmació d'una cultura no té perquè suposar l'aniquilació, ni la marginació de cap altra. Si fos així jo seria el primer en lluitar en contra. Però en aquest cas o anem tots junts o molt em tem que s'aconseguirà allò que no va aconseguir el franquisme.
besets a ales dues.

Anònim ha dit...

Tens tanta raó, begonya! Que els bombin i anem a la nostra, ben junts, a la una, que som germans, i tant! Una carícia i una abraçada.

JoanAlbor ha dit...

pensador tant de bo poguessem deixar de parlar de política o almenys de política en el sentit actual del terme. tan de bo parlar de política significara parlar de millorara la vida dels ciutadans d'un poble i de les relacions entre uns i altres. Malahuradament és així perquè fins que en aquest estat no s'assumisca amb normalitat el fet que hi conviuen diversos pobles amb cultura i llengua pròpies i amb els mateixos drets legals per a tot seguirà sent en alguns casos més que en altres un problema de convivència i això ja no és política és respecte. Una baraçada amic.

Anònim ha dit...

Ui, joan! Ens hem trepitjat! Com estàs? Pel tema que suposo que em preguntes, he escrit un post que m'ha sortit de les entranyes. Ha estat molt fort, però ara ja ha passat, tot i que costarà d'oblidar. En fi, coses meves, petites, minúcies, però que són doloroses per la quantitat de cruesa i crueltat que comporten.
Pel tema de la "nostra" cultura i de la "nostra" llengua, em penso que emva sortir massa visceral. És que ja saps que aquí és tan fàcil, viure en català, vull dir en el raconet on jo visc, que quan baixo a la Catalunya del Sud se'm posen els pèls de punta. I quan no vaig tan lluny sinó que em quedo més a propet, molt sovint, també. Brindem pel futur nostre, vinga! Besets, joan, en un matí una mica indecís.

JoanAlbor ha dit...

Brisa estoy de acuerdo contigo quizás el único modo de "hacer política" sea la particular , la de las personas, ojala todo el mundo o la mayoriía pensara como tu. Seguro que nos entenderíamos y viviriamos con más alegria..montamosun partido??? jejeje :)) besets guapíssima :)

Anònim ha dit...

Doncs no el voldràs, però te'l mereixes, rei! (el palau, dic)
jejeje
Això que està passant és massa fort i massa increïble, de debó. I no només a casa teva, sinó a per tot.
Veritablement fa por sentir la ràdio o veure la TV. Sembla que parlen d'un altre món.
Bé, no segueixo que encara resta tot un dia pel davant i no vull començar-lo de mala llet.
Molts i molts besets

Oda ha dit...

Mejor que se cansen ellos. Un abrazo.

JoanAlbor ha dit...

Arsvirtualis el que passa es que per a ells la Matilde salvador , el Raimon o el carles Santos no existeixen simplement perquè la seua visió de la cultura té un marcat caràcter autòcton. El rpoblema recau en què per ells l'autòcton és el Juan ramon, gremà del francisco, la conchita Marques Piquer i d'altres ...i amb iaxò no vull menysprear aquests ni molt menys a qui els agrade..eprò per ací van els tirs. Una abraçada

JoanAlbor ha dit...

Kijaçaps molt encertat amb això dels contenidors de cultura. Entenc la cultura com tot allò que et fa sentir, viure i créixer interiorment d'una o altra manera a nivell individual i a nivell social allò que (re)uneix un grup de persones i les fa (co)partíceps d'un sentiment comú. Jo en parlaria de "cultura" formal i mediàtica, un tipus del qual els resultats sobre les persones no sabría ben bé com definir-los i d'una alta cultura informal o alternaticava com tu hi dius. Una abraçada bonico :)

JoanAlbor ha dit...

Isnel molts besets

JoanAlbor ha dit...

Mad fa por , i bastant i les coses es succeixen a un velocitat increïble, de nou veiem fins i tot caps militars eixint a la Tv com si fos un visió del passat. Millor no no en parlem més i en fem una volteta pel palau, el de ca teua :) molts besos

JoanAlbor ha dit...

Aether ojala fuera cosa del timepo y del cansancio però estos no se cansan nunca y además es que tampco dejan descansar a los demás. :) besets preciosa

Neus a Napoli ha dit...

Jo tampoc vull cap palau!!!
he estat pasejant per la blogosfera i no se com t'he trobat... M'alegre de trobar-me valencians que no conec i escriuen aquestes coses... això serà que som més del que sembla...