Fa només dos dies em vaig quedar de pedra mirant la televisío quan allò més normal que sol passar-me quan la veig és adormir-me.
Havien llevat l’estàtua d’un dictador i de sobte el lloc on hi estava s’habia convertit en una mena d’altar sagrat com si hi hagués hagut una aparició mariana o un contacte alienígena. El lloc en qüestió començà a plenar-se de rams de flors, veletes i gent que hi cridava enfervorida el nom del seu salvador. Per cert la gent que hi havia, la majoria d’una certa edat que semblaven reviscudes per un estrany verí que transformava les seues cares espectrals en màscares patètiques conservaven encara els abrics fets d’animals morts i tacats de sang: Juntament alguns joves que en aquells temps eren encara cromossomes en vies de producció humana em confirmava que la vida de vegades és un accident fatal que produeix éssers sense cervell.
Però allò més patètic, molt més enllà de la idiotesa més absoluta va ser quan en entrevistar alguns i algunes allí aplegats, ( no sé si en un altre tipus de concentració on es cride independència, legatitat de partits o coses semblanst ens entrevistarien o ens aplicarien directament la llei antirterrosita? ) Ho dic per com de diferent segueïx sent el tracte permissiu per a certes coses, sempre segons el qui manen, en bé de la concòrdia i la convivència pacífica), doncs bé, els entrevistats i entrevistades deien: “
A mi personalment Franco nunca me ha hecho nada, no tengo nada contra el, y además forma parte de nuestra historia”
Supose que el meu iaio que va ser afussellat simplement per ser republicà també forma part de la història, però de monument d’ell no n’he vist cap estàtua a cap plaça.
De la mateixa manera supose que a mi personalment ni Stanlin, ni Sadan Hussein, ni Hitler, m’han fet personalment res i a ells espere que tampoc.
Però no vull calfar-me el cap en intentar parlar amb qui no té capacitat de pensar . Sinmplement vull recordar tot allò que no els va fer Franco a ells i a elles personalment, ni a mi tampoc, però ací estan algunes dades:
“Podem establir tres etapes, aproximatives, per descriure la repressió franquista. La primera la situarem entre 1936-1939, caracteritzada pels passejos, les execucions exemplars, les tortures i els empresonaments, sense l'obertura d'un procediment en molts casos, i amb l'objectiu de donar un escarment als opositors al cop d'estat. Una segona, situada entre 1939-1957, té per objectiu "liquidar" totes les responsabilitats polítiques contretes pel personal republicà durant la República i la guerra; posteriorment legitimada sota la persecució de l'internacionalisme comunista, més grat per als aliats, els guanyadors de la II Guerra Mundial. És la més intensa en l'horror, el temps, els espais i en el nombre de persones que afecta. Es perllongarà fins que els últims reductes d'oposició, els maquis, siguin anihilats. I per últim, la tercera, que situem entre 1957-1977 i que persegueix la nova oposició, majoritàriament ciutadans que no havien estat protagonistes durant la guerra, la institució que més la combatrà serà el TOP (tribunal de Orden Público)
Les execucions perpetrades pel franquisme o pels seus afectes, al marge dels tribunals castrenses però en cap moment denunciades per les autoritats de la dictadura, ascendeixen a 100.000 persones, una dada en la qual estan d'acord molts historiadors especialistes en la matèria, i que pot tenir a l'alça.
Però això no és tot, el 1939 es trobaven reclosos als camps de concentració 700.000 persones, gairebé tot l'exèrcit de la República. Molts van morir per les terribles i inhumanes condicions en què van ser internats
La repressió franquista va comportar que la població penitenciària espanyola fos de 300.000 persones el 1939; segons el Ministeri de Justícia, el 1940 era de 280.000, unes xifres que només poden aconseguir-se en una règim dictatorial de la màxima crueltat.
L'amuntegament i l'aglomeració caracteritzen les presons d'aquest període, moltes d'elles improvisades i sense cap mena de condicions, on la transmissió de malalties infeccioses, la gana i els maltractaments físics i psíquics eren quotidians. Molts interns van morir per no haver estat alliberats a temps, tot i que les autoritats eren conscients de les greus malalties que patien. Només s'han estudiat tretze províncies de l'Estat en les quals van morir 5.000 empresonats per la condicions tant inhumanes en què estaven reclosos. A tot això, en molts moments, els interns eren trets lliurement de les presons pels franquistes, "sacas de presos", i executats, sense que les autoritats els exigissin responsabilitats als autors per aquestes actuacions al marge de la pròpia llei de la dictadura.
Però això no és tot. Des del 1938 funciona el Patronato de Nuestra Señora de la Merced per gestionar els treballs forçats dels empresonats penats, ja fos als Destacamentos Penales, Colonias Penitenciarias, Batallones de Trabajadores... El franquisme va idear aquest centre de gestió per aprofitar-se de la mà d'obra, però sobretot amb l'objectiu que els interns paguessin la seva "estada" a la presó, perquè temia que la partida pressupostària d'Instituciones Penitenciarias es consolidés. Aquests "esclaus" del s. XX van treballar per a l'Estat, l'Església i per als particulars. El franquisme va pregonar que emprava aquesta mà d'obra per reconstruir Espanya de la destrucció de la guerra, però això era una mentida més de la dictadura. Aquests "esclaus" van realitzar les obres que la megalomania dictatorial necessitava per reafirmar el seu deliri: el Valle de los Caídos, els Nuevos Ministerios de Madrid, casernes militars, seminaris diocesans, esglésies... I moltes altres que van servir per enriquir les autoritats i els seus afectes. Molts reclusos van morir per les condicions tan summament inhumanes en què havien de treballar i pel ferotge règim disciplinari en què estaven sotmesos
Són moltes les xifres que hem exposat, però només contemplen els protagonistes, però al seu darrera hi són els seus familiars, els amics, els companys... El dolor, la desesperació, l'estigmatisme i la segregació social es multipliquen fins a aplegar un percentatge molt elevat de la població espanyola. La repressió és una piràmide invertida, que des del vèrtex impregna una gran base. El historiador Paul Preston ja denomina tanta mort, afusellament, tortura, dolor i vexació com l'holocaust espanyol”
(Dates extretes de l’article dem la Repressió Franquista de: Federico Vázquez OsunaCentre d'Estudis Històrics Internacional. Universitat de Barcelona)Personalment, a mi sí em va fer molt aquest dictador, i jo aleshores a penes tenia coneixement, gràcies que en tinc ara per no dir bestieses com aquetes i per no oblidar.
Desl deixebles polítics d’aquest assasí que parlen de convivència pacífica ni parlar-ne.